Fotplager

Vi bruker føttene hele tiden, og dem trenger litt omsorg sånn at de vil være på sitt beste. Og dem fleste av oss, om ikke alle, har noen fotplager som irriterer oss. Her vil du få hjelp mot problemene. 

Fotsvette

Svetten er kroppens virkemiddel til å unngå overoppheting.

Det er viktig å behandle fotsvette, ikke bare for å unngå vond lukt, men også fordi en fuktig fot lettere blir angrepet av fotsopp og fotvorter.

Aktive mennesker svetter mer på beina og er derfor mer utsatt for fotsopp.  Den vanligste fotsoppens kjennetegn er ved at huden mellom tærne blir oppløst, rød og sprekker litt. Ofte forbundet med kløe.

Fotsopp kan man også få ved smitte, som for eksempel i felles dusjer og garderober, (fuktige flater hvor flere personer går i den samme fuktigheten).

Det er viktig å holde seg tørr på føttene og skifte til rene og tørre sokker ofte. Et godt hjelpemiddel er å blåse kald luft med en hårføhner mellom tærne.

Fotterapeuten forhandler produkter til bruk ved fotsvette og fotsopp.

Få råd og veiledning hos fotterapeuten.

Vorter

Vorter er godartet utvekster i hud eller slimhinner, og er forårsaket av et virus.

Den vanligste typen vorter får man som regel på hender og under føtter. Slike vorter kommer gjerne på 10-15% av barn i skolealder.

Vorter opptrer ulikt fra person til person, kommer an på typen vortevirus.

Vorterviruset trives i fuktig miljø. Bruk derfor sko i felles garderober og dusjer for å unngå og bli smittet eller for ikke og smitte andre. NB. Hold føttene tørre i sokker og sko.

Vorter forsvinner vanligvis innen 2 år. Det er derfor ikke nødvendig med behandling hvis ikke vorten er smertefull.

Fotterapeuten ved råd dersom behandling ønskes.

Torn

Torn er en fortykket hud som stikker som en kjegle inn i foten.

Torner oppstår gjerne på trykkpunkter. Steder på huden som stadig er utsatt for feil trykkbelastning. De fleste torner oppstår som regel mellom tærne og under foten.

De kan være veldig smertefulle og kjennes ut som nålestikk i foten.

Fotterapeuten kan fjerne tornen og avlaste området for trykk. Viktig er også å finne årsaken til feilbelastningen og informere om dette. Det er viktig å fjerne årsaken til at tornen er oppstått.

Oppsøk fotterapeut for råd og behandling.

Tørr Hud

Tørr hud blir stram og sprekker lett i hudoverflaten. Den kan føles ru og sår.

Har man tørr hud så flasser man en del og det klør lettere enn normal hud.

Ytterst i huden lages et fettlag som beskytter hudens naturlige fuktighet.  Hvor mye fett som produseres kan være arvelig belastet, men påvirkes også av ytre faktorer, som for eksempel:

Tørr og varm luft
Vinterkulde
Sol
Sterke såper

En stor del av befolkningen over 60 år har tilsynelatende tørr hud.

Huden blir tørrere ved hyppig bruk og langvarig bruk av hudpleiepreparater med høyt vanninnhold.

Lange fotbad bør unngås. Det anbefales ikke lenger enn 3 til 5 minutter.

Grønnsåpe har en ph verdi på ca 10, og fotbad med grønnsåpe vil derfor tørke ut huden.

Tørr og sprukken hud er inngangsport for bakterier.

Fotterapeuten gir deg behandling og gode råd for daglig pleie av huden.

Hudsprekker

Der huden er tørr og utsatt for belastning over lengre tid, har den lett for å sprekke.  Hudsprekker kan være overflatiske eller være så dype at de begynner å blø. Det kan være veldig smertefullt fordi huden er veldig lite elastisk på dette punktet.

Sprekker på foten kan skyldes akseendringer og endret vektfordeling i foten som fører til avvik fra det normale.  Bruk av galt skotøy og overvekt kan også være en årsak.

Fotterapeuten kan lime hudsprekker på foten for at sprekken skal få gro innenfra.

Huden må smøres daglig i en periode med fettholdig fotkrem. Skotøyet bør granskes og mulig endres.

Man kan få infeksjoner som sopp eller bakterier i slike hudsprekker.

Oppsøk derfor fotterapeut og få hjelp og råd for slike plager.

Neglesopp

Neglesopp er veldig vanlig blant både voksne og eldre.

I en frisk negl kommer ikke soppen inn i neglen.  Dersom man har slått neglen, dunket borti noe eller hatt trange sko etc, får soppen en inngangsport hvis neglen har løsnet litt.

Personer med nedsatt immunforsvar og de som bruker medikamenter har økt sjanse for neglesopp.

Kjennetegn
Neglen blir missfarget, sort-brun-gul. De kan bli veldig tykke, porøse og flisete. Neglen løsner ofte fra neglesengen fra ytterkant og innover mot neglebåndet.

Behandling
Fotterapeuten sliper vekk så mye som mulig av det på neglen som er infisert

Egenpleie med soppdrepende midler
Tablettkur over 3 måneder


Når en har neglesopp bør man unngå å bruke neglelakk, ettersom det gir soppen mye bedre vekstvilkår og formerer seg mye fortere.

Smerter

Vanligvis er ikke neglesopp smertefull. Noen kan synes de kjenner presset, når det danner seg mye sopp innunder neglen.

Nå neglen blir hypertrofert (høy), kan dette gjør at skoene presser på negla og en få smerter av trykket. De hjelper som regel godt når fotterapeuten da sliper ned på høyden. Eventuelt avlaster neglen i tillegg for og gi neglen ro en stund.

Klonegl

Neglen vokser da unormalt og kan forme seg som ei klo. Den vokser seg rundt tåtuppen om den ikke blir stelt. Neglen er ofte missfarget grønn-brun-sort. Neglen er hard uoppå og myk inni. Som regel er det sopp i neglen.

Behandling: Jevnlig behandling hos din fotterapeut, og eventuelt starte en behandling for og fjerne soppen i neglen.

Fotsopp

Fotsopp er et stort problem hos de som svetter mye på beina. Soppen trives i fuktig miljø. Når føttene har vært i vann eller en har vært svett på føttene mer enn 10 minutt, åpner porene seg og vi er da mottakelig for og få sopp inn i huden.

Ofte kan en merke en har fått sopp ved at de sprekker og blir oppblødt mellom tærene. Huden blir ofte full av hvite luftblemmeaktige ting under foten. Soppen kan klø, men det er ikke alltid den gjør det.

Soppen behandles enten med en lamisil engangskur(Krem) eller en kur som går over 7 dager(krem). Ofte kan personer få soppen tilbake. Det er da viktig og gjøre tiltak som ullsokker som puster, sko som puster, god fothygiene, tørke seg godt mellom tærene, event en deo krem.

Nedgrodd negl

Årsak:

 • Feilklipping av negl
 • Arv
 • Uegnet skotøy- spisse sko, lav tåkappe på skoene, fjellsko
 • Trange strømper i forfot
 • At tåa har skiftet stilling
 • Hallux valgus
 • Stiv stortå
 • SirkulasjonssviktBehandlingen din fotterapeut kan gjøre er og sette på en bøyle eller spange som tvinger neglen din opp i en riktig stilling igjen. Dette er ofte en svært effektiv og smertefri behandling.

Nedgrodd negl fører ofte til betennelse i negla. Ofte ligger det en pigg og irriterer og starter denne betennelsen.Det kan være vanskelig og fjerne betennelsen pga en har trykk på tærene hele tiden.

Tverrplattfot

Tverrplattfot er en avflatning av buen i foten som går fra stortåleddet til lilletåleddet. Det er en vanlig tilstand og kommer av feil sko bruk (Høye hæler, konkavitet i forfot, trange sko), overvekt, arvelig, smerter i hæl – overfører vekt på forfot, feilstilling av hæl.

Det utvikles ofte hammertær som følge av plattfot.

Som fotterapeut gir vi deg råd om sko, såler med oppbygging for og prøve å optimalisere buen igjen.

Mortons

Mortons gir en brennende, skarp stikkende smerte i forfoten. En kan bli nummen mellom 3-4 tå, og smerten kan stråle oppover i kne og rygg.

Mortons er en nerve som ligger i klem på rista mellom de knoklene som er der(fallangene)

Dette kommer når disse knoklene forandrer stilling – tverrplattfot. Da ligger disse knoklene og presser på mortons nerven slik at den ekspanderer og blir større. Den får aldri ro til og bli normal igjen pga knoklene og det kan gi ekstrem smerte.

Vi som fotterapeuter kan lage en såle med oppbygning under tverrbuen slik at knoklee får en normal stilling og nerven får anledning til og få ro. Ofte er det mer enn nok med dette som behandling, men i noen tilfeller er kirurgi eneste utvei. Vi som fotterapeuter kan ved et tidlig tidspunkt se om du er i en begynnende fase, og da er det viktig og forebygge dette med en såle. Skoinformasjon er også en viktig ting her.

Med kirurgisk inngrep kan en viss følelsesløshet oppstå der neveknuten er fjernet.

Fettvevsatrofi

Man mister en del av fettvevet under foten. Enten under tverrbuen, under hælen eller begge plassene.

Årsaken er aldersbetinget, elastisiteten i fettvevet avtar med årene. Infeksjon og arr, sportsaktiviteter – ensidig bevegelse, sko med hard binnsåle, overvekt.

Det kan være meget smertefullt. Følelsen av å gå rett på knoklene. Mange klarer ikke gå uten sko eller tøfler.

Behandling er å fjerne hard hud samt en god støtdempende såle, eventuelt noen gode innesko. Sko informasjon(ikke konkav)

Hulfot

Ved hulfot er det en endring i stillingen på knoklene i foten. Den mediale buen er økt og man får høy rist. Støtdempingen i foten blir redusert, og det øker sjansen for fettvevsatrofi.

Andre ting som også kan være følgetilstander til hulfot er hammertær, hallux valgus, plantarfacitt, bredere fot, smerter på yttersiden av knærne, stram bue under foten, hard hud under forfoten.

Plattfot

Buen under foten er helt avflatet. Redusert støtdemping i foten. Behandles med såle som er bygd opp i den bakerste delen av buen for og trigge musklene til å jobbe. Og rette opp aksen på helsenen.

Plantarfascitt / Hælspore

Betennelse i den store senen som er festet under hælen og/eller gradvis forkalkning i senevevet.

Fordi: fotbuen er blitt overbelastet over tid. Vanlig hos idrettsutøvere.
Symptomer: Stikkende, strålende og plutselig smerter når man belaster foten.
Behandling: Støtdempende og avlastende innleggsåler og romslige sko, trykkbølgebehandling, kortisoninnsprøytning og hvile. En sjelden gang kirurgisk inngrep.
Prognose: God hvis man endrer dårlige skovaner.

Hallux Valgus

Dette er en feilstilling hvor stortåleddet vris utover og forrykker fotvinkelen og balansen i foten. Når stortåleddet går ut av fasong, gir dette smerter og feilbelastninger.

Fordi: Man har brukt trangt skotøy og høye hæler som igjen har belastet forfoten. Men,  arv er også en sterk medvirkning.

Symptomer: Smerter, hovenhet og problemer med å finne fottøy som er romslige nok.

Behandling: En velutviklet Hallux Valgus kan ikke helbredes verken  med sko eller innleggsåler. Den er kommet for å bli – og uten operativt inngrep kan den utvikles til å bli invalidiserende. Det er først når smerter og skotilpasning blir så problematisk at det strengt tatt ikke er annet alternativ, at operasjon anbefales. Kirurgene opererer  aldri av kosmetiske grunner alene. Det anbefales å bruke skotøy med lav hel, bred form og god plass. Innleggsåler/fotsenger.

Prognose: Brede sko og innleggsåler kan bare lindre symptomene.  Kirurgi kan føre til tapt fleksibilitet og endret følsomhet og balanse. Lidelsen kan komme tilbake.

Hammertå

En eller flere tær får kronisk bøyd stilling og får forhornet hud på leddene.

Fordi: man har gått med for trange sko og høye hæler.

Symptomer: Smerter og vanskelig tilpasning til sko.

Behandling: Større sko. Operative inngrep hvor man fjerner et ledd og avstiver tærne.

Prognose: god, hvis man endrer skovaner. Noe redusert følsomhet og bevegelighet etter operativt inngrep.

Fotterapeuten kan tilpasse en siliconortose for å rette ut hammertær over litt tid. Dette kan være lurt å prøve før man velger operativt inngrep. 

Psoriasis

Psoriasis er en kronisk hudsykdom med skjellende utslett.

Celledelingen i huden skjer mye fortere hos en person med psoriasis enn en med frisk hud.

Årsaken til psoriasis er ikke kjent, men man vet at det kan være arvelig.

Man antar at sykdomsutviklingen har med ukjent miljøfaktor. Det spekuleres om de muligens kan være en virusinfeksjon som kan utløse sykdommen. Psoriasis defineres i dag som en betennelsessykdom. Det vil si at immunforsvaret går til angrep på deler av huden.

De døde hudcellene legger seg utenpå huden og gir den karakteristiske skjellende huden som man ser hos de med denne hudsykdommen.


Faktorer som utløser psoriasis 
 • Halsbetennelse
 • Streptokokker
 • Traumatiske opplevelser

Det er 3% av befolkningen som har denne hudsykdommen.

Første utbrudd kan skje mellom 10 og 30 års alder.

Psoriasis er vanlig blant både kvinner og menn.

Psoriasis er en kronisk hudsykdom med et svingende forløp. Man er som oftest bedre på vår og sommer når det er sol og varme.

Ca. 7% av psoriatikere har leddplager. Psoriasisleddgikt.
Leddplagene kommer som regel i 20 til 50 års alder. Denne formen for leddplager er ikke fullt så plagsom som vanlig leddgikt.

Psoriasis på føttene bør stelles jevnlig av autorisert fotterapeut. Fotterapeuten har utstyr til å slipe huden slik at pasienten kan holde huden på føttene mest mulig sprekkfri. Det er viktig å smøre føttene godt som egenpleie daglig.